Over Tjally

Textiel: een levenslange ontdekkingsreis.

Als jong meisje leerde ik op school breien , borduren en haken. Mijn moeder leerde mij kleding maken. Op school breide ik truien tijdens de les onder de bank. Toegestaan omdat ik beter bleek te presteren als ik iets met mijn handen mocht doen tijdens de theorielessen. Maar ook buiten school, in de trein, tijdens tv programma’s bleef ik met textiel bezig. Ik koos ervoor verpleegkundige te worden, omdat er bij de creatieve opleidingen zoveel aanmeldingen waren dat de kans om aangenomen te worden en er een baan in te vinden erg klein was. Soms maak je keuzes…

Ik begon met weven, kocht een weefgetouw wat vervolgens vier adressen lang met me mee verhuisde. Naar het buitenland en weer terug naar Nederland. Na de geboorte van mijn eerste zoon werd quilten een uitkomst. Dat kon je tussen de voedingen door even snel oppakken en de lessen waren om de hoek.

In het jaar dat ik 50 werd, besloot ik eens grondig na te denken wat nou eigenlijk mijn rode draad in meer dan dertig jaar werken was geweest. Textiel bleek dus al die jaren de passie te zijn waar ik trouw aan was gebleven. Ik hoopte wel dat ik ergens meer verdieping kon vinden.

Per toeval ontdekte ik de Academie voor Beeldende Kunst en Media in Genk, richting textiele werkvormen. Ik heb er geleerd om mijn ideeën uit te diepen en te vertalen naar textiele kunstvoorwerpen. De beste ideeën kwamen in de stilte van de auto op weg naar huis of staande in mijn tuin, kijkend naar de sterren. Ik kwam in Genk in aanraking met het vilten, waar ik tijdens mijn specialisatie mee bezig ben geweest.

Onder het kopje portfolio vind je o.a. mijn eindexamenwerken.

De laatste jaren ben ik in aanraking gekomen met verf op textiel en heb daarmee geëxperimenteerd

Het vilten laat me echter ook niet los en ik merkte dat ik het werken met wol meer wilde ontdekken. In Maart 2019 ben ik begonnen met de 3 jarige opleiding ‘Fitt in Filz’ in Oberrot, Zuid Duitsland. Vilten met uitzicht op het dal en achter je de Wollknoll, de wolfabriek ter plaatse. Hier hoop ik de vilttechniek in al zijn aspecten te leren beheersen.

Creativiteit bij de jeugd.

Bij mijn kinderen op school heb ik jarenlang creatieve cursussen verzorgd omdat ik het belangrijk vind dat kinderen en jongeren hun creativiteit leren ontdekken.

De laatste jaren heb ik creatieve lessen gegeven aan leerlingen die een opleiding in de zorg volgden. Tegenwoordig wordt dit op hun opleiding aangeboden omdat het niet alleen belangrijk is mensen te kunnen verzorgen, maar activiteiten aanbieden blijft ook een wezenlijk aspect van mensen die zorg nodig hebben.

Ik kan vrijwel alle technieken uitleggen en aanleren als daar behoefte aan is. Mocht daar vraag naar zijn, neem gerust contact met mij op via de mail: tjalenatextiles@gmail.com